2020 wat een jaar

Communicatie is van levensbelang

Het is een bijzonder tijd. Het jaar 2020 gaan we nooit vergeten, dat weten we nu al. De lastige maanden van het eerste kwartaal zijn net voorbij, nu het coronavirus roet in het eten gooit. Dat geldt voor veel mensen op het gebied van gezondheid en welzijn en voor veel bedrijven en zzp’ers wordt het een moeilijke periode met omzetverlies. Toch zijn er altijd wel kansen en die wil ik graag positief insteken.

Er gebeuren mooie dingen in de samenleving. Er ontstaan hartverwarmende initiatieven. We zijn of voelen ons wat vaker alleen, maar de saamhorigheid is groter dan ooit. Voor ondernemers biedt de kracht van goede communicatie een kans. Een kans om aan zichtbaarheid te werken of om jouw product onder de aandacht te brengen. Goede communicatie is nu misschien wel belangrijker dan ooit.

Wat je dat…

… er ongeveer 740.000 laaggeletterde werknemers in Nederland zijn? Voornamelijk in de sectoren industrie, energie, bouw, zorg en welzijn, handel en horeca, transport, facilitaire dienstverlening, groenvoorziening en in de agrarische sector. Deze mensen doe je geen plezier met ellelange teksten, saaie documenten en ingewikkelde informatieve brieven.

Dat kan anders!

Denk bij het maken van communicatie-uitingen ook eens aan deze enorme groep mensen die moeite hebben met lezen. Een aantal valt ongetwijfeld binnen jouw doelgroep. Dat wordt nog wel eens vergeten. Gebruik begrijpelijke taal, eenvoudige woordkeuze, maak het lezen leuk door vorm en kleur te gebruiken. Vertel je boodschap met afbeeldingen of geschikte foto’s en prop niet alles in een document. Als je de informatie opdeelt kan je de boodschap meerdere keren verspreiden. Dit blijft hangen!

Vergeten doelgroep

Eerder schreef ik een blog over beelddenken. Daarin heb ik mijn persoonlijke ervaringen rondom woordblindheid of dyslexie beschreven. Ook in dat blog staan de resultaten van onderzoekjes naar mensen die moeite hebben met lezen. Van laagopgeleiden tot creatieve beelddenkers zoals ik. Het zijn serieus grote aantallen. Mijn advies is dan ook om bij de vormgeving rekening te houden en de boodschap simpel, klip en klaar weer te geven.

2020

Wil je eens samen kijken naar verbeteringen in je communicatie? Misschien pak je in de rest van dit roerige jaar wel de aandacht van een grote groep interessante mensen binnen je doelgroep. Ik denk graag met je mee.

Neem vrijblijvend contact op!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *