Astrid

Ben jij ook zo onderscheidend en uniek als alle anderen?  

We willen allemaal anders zijn, ook al doen we allemaal hetzelfde. We vertellen dat we de meest bijzondere producten verkopen en dat we daar de beste en uniek in zijn. Ben jij echt zo onderscheidend als je doet voorkomen? Nee, zo anders ben je waarschijnlijk niet.

Let maar eens op, zodra mensen echt buiten de lijntjes kleuren, zijn het vaak bange poeperds. We willen immers geen omzet missen of diegene zijn die de fouten maakt. Niet nagestaard worden of het schaamrood op onze kaken krijgen. Diep van binnen proberen we juist om niet echt anders te zijn dan de rest. Als je buurman over zijn succes vertelt, ga jij je best doen om ook een soortgelijke weg te volgen.

Vissen in een vijver
Wanneer je een bedrijf start, krijg je dit advies: wees uniek! Waarin onderscheid jij je? Wat zijn je USP’s? Misschien is bedrijf A net iets beter en meer uitgesproken dan bedrijf B, maar uiteindelijk blijkt al die informatie en het aanbod écht niet zo veel van elkaar te verschillen.

Al tijden roep ik dat ik niet met de massa mee wil. Niet diezelfde vis in de vijver wil zijn. Er zijn te veel online programma’s waarmee je snel en vluchtig een ontwerp kan samenstellen. Te veel cursussen waarvan deelnemers na een paar uurtjes les in de veronderstelling zijn dat ze de juiste kennis in huis hebben. En dus zijn er ook veel mensen die denken verstand te hebben van ontwerpen, marketing en het visualiseren van bedrijfsuitingen.

En ja, dat heb ik beroepsmatig allemaal gedaan. Ook ik doe al jaren hetzelfde als de rest! Totdat ik besloot het roer om te gooien en me ben gaan focussen op de leesbaarheid van teksten. Ik heb ontdekt dat het leesprobleem gigantisch is in Nederland. Het is spijtig dat het bedrijfsleven nog niet zover is om daar verbeteringen in aan te brengen. Ik werk er hard aan om dat te veranderen en op dit vlak meer begrip en bewustzijn te creëren.

Loslaten en opnieuw beginnen

De oude vorm loslaten en 100% voor iets nieuws gaan is niet zonder risico’s. Het is eng en spannend, dat kan ik uit eigen ervaring beamen. Ook ik wil niet buiten de boot vallen. Doordat ik te maken heb met haarverlies is mijn uiterlijk nu anders dan de norm voorschrijft. En het voelt niet echt fijn om anders te zijn. Toch heb ik hiermee iets unieks in handen, dat besef ik maar al te goed. Want ik kan de Alopecia ook omarmen en als mijn kracht gebruiken. Een wijze les van mijn eigen lichaam om mijn eigen doelen achterna te gaan en niet meer mee te doen met de massa.

Mijn advies: wees jezelf en leef je leven!

Astrid