Fiets met een boodschap

Communicatie in het verkeer

Op straat vind je een ongelofelijke hoeveelheid taal. Overal waar je kijkt, zie je een boodschap. Verkeersborden, bewegwijzering, tijdschema’s, routebordjes en haltes, pijlen, strepen en lichten. Dit alles vertelt wat er van je verwacht wordt in het verkeer. Vaak ook nog apart weergegeven voor de automobilist, fiets, voetganger of bus. Hoe meer weggebruikers, hoe meer signalen er te vinden zijn.

Er is goed nagedacht over de inhoud van de informatie, maar ook over hoe deze informatie in de ruimte overkomt. Informatie op ooghoogte is anders vormgegeven dan dat wat op de weg is geschreven. Fietsers hebben net wat meer tijd om informatie op te nemen in het verkeer dan automobilisten; de boodschap is dan ook in een andere vorm gegoten.

Vormgeving
Verkeersregels worden aangegeven met tekst, kleur, licht, pijlen en strepen. Ook hier draait alles om vormgeving! Al deze vormen van signalering hebben een betekenis. Je leert hier al van jongs af aan mee om te gaan. Alle tekens zijn op enkele uitzonderingen na universeel.  Zo zijn ze voor iedereen te begrijpen, voor jong en oud, maar ook in andere landen en culturen.

Toekomst
De techniek staat niet stil. Informatie wordt steeds beter, duidelijker en begrijpelijker gemaakt. Ook komen er steeds meer nieuwe manieren van informatievoorzieningen op de markt. Plattegronden worden door technische ontwikkelingen nauwkeuriger. Filemeldingen worden aangegeven op matrixborden. En er bestaat al dynamische bewegwijzering met actuele informatie om je route te volgen. Ook de telefoon met allerlei handige apps is niet meer weg te denken als we de weg willen weten van A naar B.

Veiligheid
Verkeersregels zijn er natuurlijk voor de veiligheid van weggebruikers Als je 18 bent, leer je de regels in je theorieles. In de praktijk kan er nog wel eens wat veranderen in het aangeven van verkeersignalen. Helaas is het in ons land niet zo dat je na het behalen van je rijbewijs af en toe de regels moet bijspijkeren. Best vreemd eigenlijk als veiligheid voor alles staat.

Afleiding
Ook de hoeveelheid informatie op straat wordt steeds groter. De wegen worden drukker, waardoor er steeds meer regels en beperkingen worden opgelegd. Dan heb ik het nog niet eens over de naamborden van bedrijven. De digitale advertenties.

De aankondigingen van nieuwbouwprojecten De schreeuwerige reclameborden en zuilen langs de wegen. Deze informatievormen zorgen weer voor afleiding en chaos op de weg.

Ingewikkeld
Al deze informatie op straat moet je kunnen begrijpen en lezen. Het is best ingewikkeld en dus niet voor iedereen even duidelijk. Ben je wat minder snel in handelen of vat je de boodschap anders op, dan kan je dus zomaar iets over het hoofd zien. De veiligheid van jou of je medeweggebruikers kan in het gedrang komen door het niet goed opvolgen van de regels. Of misschien kom je zelfs op een verkeerde bestemming uit.

Hoewel alle informatie op straat zo eenvoudig is vormgegeven en we gewend zijn aan de signalen, is de taal in het verkeer toch best complex.