blog stappenplan

Duidelijker communiceren?
Versimpel je boodschap met beeld!

Communiceren, we doen het overal en op allerlei manieren.
E-mailen, bellen, praten.

Als ondernemer vertel je vooral aan de buitenwereld wat je doet en waar je goed in bent, zodat iedereen weet wat je verkoopt of voor welke diensten ze jouw bedrijf kunnen inzetten.

Goed intern communiceren is meestal een ander verhaal. Vaak zijn we niet zo bezig met de communicatie binnen de organisatie. Iedereen doet zijn eigen ding. Hoe iets werkt of waarom je iets op een bepaalde manier doet, is niet zo belangrijk voor de ander. We nemen niet de tijd om zaken duidelijk aan elkaar door te geven of informatie toegankelijk te maken.

Voorkom fouten en misverstanden

Ieder bedrijf heeft baat bij duidelijkheid over de werkprocessen. Maak bij het beschrijven ervan gebruik van beeldtaal. Een paar voorbeelden? Een handig stappenplan samengevat in een infographic of aangeduid met pictogrammen wordt beter opgevolgd en meer gewaardeerd. Zo breng je de stappen en het doel waar je naartoe wilt helder in beeld.

Een duidelijke handleiding met goede tekeningen en illustraties is makkelijker te begrijpen dan een uitgebreide lap tekst. Veiligheidsvoorschriften zijn overzichtelijk door het gebruik van de juiste icoontjes en pictogrammen.

Met begrijpelijke informatie voorkom je fouten en misverstanden. Het scheelt tijd, geld en waarschijnlijk een hoop frustratie. Het simpel vastleggen van werkprocessen is niet alleen voor medewerkers, maar ook voor klanten handig en overzichtelijk. Zo weten ze welke aanpak jouw bedrijf hanteert en wat ze kunnen verwachten.

Werkprocessen in beeld
Het Ontwerploket geeft vorm aan allerlei communicatiemiddelen. Bedenk vooraf welke zaken of werkprocessen in de organisatie verbetering kunnen gebruiken. Wij helpen je hierbij met enkele vragen:

  • Hoe ziet je bedrijfsstructuur eruit en welke stappen moet volgen om je doelen te behalen?
  • Hanteren alle collega’s dezelfde werkwijze, dezelfde documenten en dezelfde manier om zaken vast te leggen?
  • Welke stappen neem je om een offerte te maken en de order binnen te halen?
  • Wat zijn de richtlijnen die je moet volgen bij een bedrijfsongeval?
  • Hoe werkt een machine?
  • Wat zijn de interne veiligheidsregels van het bedrijf? En hoe volg je die op?
  • Is er een meerjarenplan? En wat wil je er mee bereiken?

Beeld zegt meer dan 1000 woorden
Het kost tijd en geld om goed inzichtelijk te krijgen wat je wilt structureren. Zeker als deze uitgaven niet direct aan de verkoopopbrengst gelinkt zijn, ligt het waarschijnlijk minder voor de hand. Maar het is zeker de investering waard om je werkprocessen duidelijk, kort en krachtig in beeld te brengen.

Het gezegde ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’ is er niet voor niets. Het is echt zo dat het beter werkt dan alleen maar regels op papier. Het geeft je boodschap meer body. Bovendien laat je ermee zien dat je professioneel werkt, denk bijvoorbeeld aan een werkschema in je eigen huisstijl. Of een fotoverslag van hoe je iets opvolgt.

Mogelijkheden genoeg!

Laat je inspireren!