(Gebruikers)handleidingen
Mijn ouders zijn een mooi voorbeeld van een generatie die is opgegroeid zonder de moderne media. Toch vinden zij al die handige snufjes die op de markt te vinden zijn erg handig. Een mobiele telefoon, een tablet en een laptop. Ze hebben het allemaal.
Heel handig… of toch niet.
Regelmatig moeten wij, de kinderen, tekst en uitleg geven over hoe iets werkt. Een update uitvoeren omdat ze niet begrijpen hoe ze dat precies moeten doen. Of weer iets resetten. De gebruiksvoorschriften liggen ergens onderin de la. Te lastig om te lezen en vooral veel te ingewikkeld om te begrijpen.
Lekker compact
Vaak genoeg zie ik nog hele boekwerken vol instructies. Soms alleen in het Nederlands, maar ook in diverse andere talen. De inhoud is meestal niet eenvoudig te begrijpen of op te volgen. Daarbij komt dat het meestal een lekker compact boekje of een handig opgevouwen papiertje is. Vanuit de producent gedacht, begrijp ik deze keuze wel. Lekker compact is een goedkope oplossing in drukwerk en zo past de handleiding ook nog in de verpakking van het product. Maar voor de lezer is het lastig. De tekst is te klein, de zinnen zijn te lang en de regels te dicht op elkaar gestapeld. Er is alles aan gedaan om de hoeveelheid tekst in het kleine formaat te laten passen.
Toch er bestaan ook genoeg handleidingen waarin juist wel plaatjes worden gebruikt. Veel leuker om te zien. Maar zijn de afbeeldingen ook duidelijk genoeg? Kan je door alleen een plaatje te tonen duidelijk maken wat de bedoeling is? Dat dit goed werkt bij het in elkaar zetten van meubelen, bewijzen de handleidingen van IKEA. Door de eenvoudige lijnen en krachtige vormen zijn de instructies erg duidelijk. Geniaal! Maar voor de uitleg van een telefoon of informatie over het installeren van een laptop, gaat dit zo niet werken.
Wil je meer weten over de krachtige uitstraling van de IKEA-handleiding lees dan dit artikel van Frankwachting.com
Begrijpelijke handleiding
Voor veel mensen is het lezen van een handleiding een hele worsteling. Zelf ben ik ook niet van het opvolgen van handleidingen. Ik kan mijn gedachten niet bij de tekst houden. En als ik de stappen moet opvolgen en vervolgens weer naar de instructies kijk, weet ik niet meer waar ik ben gebleven. Het duurt eindeloos op deze manier. Met een betere verdeling van de tekst kan het al zoveel fijner zijn om te lezen en de instructies helder te krijgen. Daarnaast heb ik ook echt plaatjes, kleuren en iconen nodig die mij het plezier in lezen geven. Alleen zo begrijp ik de inhoud. Vaak denk ik dat het mij zonder instructies ook wel lukt… maar dan blijkt dat ik, net als mijn ouders, toch weer afhankelijk ben van anderen.
Quick Scan
Beknopte uitleg of informatie over een bepaald product zie je ook steeds vaker. Dit wordt een Quick Scan genoemd. Hier worden alleen de hoofdlijnen uitgelegd en soms ook eenvoudige stappen weergegeven. Wanneer je alsnog meer over het product wilt weten, kan je op de website de uitgebreide handleiding raadplegen. Dit lijkt een handige oplossing, maar met mijn ouders als voorbeeld; er zijn genoeg mensen die deze volgende stap niet nemen. Dit is prima op te lossen door tekst en beeld met elkaar te combineren. Dat wordt echter nog niet vaak zo gedaan, er komen immers meer kosten bij kijken.