blog taalfout

Inhoud versus taalfout!

uitleg Dikke Van Dale

Van Dale Groot woordenboek is er duidelijk over. Bij communicatie gaat het over informatie of kennis die jij hebt en die je graag wilt overdragen aan anderen. Als het goed is, kom je erdoor met elkaar in verbinding. Maar verbazend genoeg gaat het vaker niet om de inhoud, maar om de vorm.

Steeds weer vallen mensen over een verkeerd gespeld woord of een stijlfoutje. Ja, ik weet het, fouten maken hoort niet. Maar is de inhoud, daar waar het om gaat, niet veel belangrijker?

Fouten maken mag!

Dit moet van mijn hart, al is het niet leuk om toe te geven. Ik heb moeite met lezen en schrijven. Op dit onderwerp rust nog steeds een taboe. En dat is raar, want er zijn toch genoeg Nederlanders die foutloos schrijven lastig vinden.

Het is zo jammer dat mensen denken dat ze steeds weer commentaar moeten geven op andermans spelfouten. En dat doet pijn. Ook belemmert het je in je ontwikkeling; je gaat het schrijven vermijden omdat je weet dat je op je teksten een bak kritiek zal krijgen. Op deze manier houden we met zijn allen het probleem in stand.

Het is raar, er zijn genoeg Nederlanders die foutloos schrijven lastig vinden, maar toch houden we met zijn alle een groot taboe in stand. 

Persoonlijk

Ja, ik ben in Nederland geboren en ik spreek de Nederlandse taal. Met een hbo-diploma op zak ben ik toch echt niet dom. Helaas gaat het schrijven van teksten mij niet gemakkelijk af. Daar ben ik niet trots op. En ondanks dat ik veel van mijn teksten laat checken en corrigeren door tekstschrijvers, is het niet mogelijk om alles dicht te timmeren. En dus sluipen er weleens foutjes in mijn teksten. Het is verdrietig dat juist daar steeds over gevallen wordt. Zeker omdat ik mijn best doe, en veel tijd en moeite investeer, om goede artikelen te schrijven waarin ik informatie deel over mijn vakgebied.

Schaamte

Regelmatig word ik op mijn schrijffouten aangesproken. Toch weerhoudt het me er niet van om mijn kennis te delen. Daarin ben ik waarschijnlijk een uitzondering, want veel mensen schamen zich voor hun leesprobleem. Zij zijn er meester in geworden om dit voor de buitenwereld te verbergen.
Als je niet goed bent in taal, levert het een hoop beperkingen op. Denk maar eens na. Het begint al op school. Je wordt beoordeeld door een systeem waarin je moet presteren volgens een bepaalde norm. Je kan een bepaalde studie niet volgen omdat je de Nederlandse taal foutloos moet kunnen schrijven. Je wordt afgewezen bij een sollicitatiegesprek omdat men valt over een tikfout in je brief. Collega’s vinden het vervelend om steeds weer fouten te ontdekken in je e-mails. Je durft geen hulp te vragen, want de tekst die je nagekeken terugkrijgt, staat alweer vol rode strepen.

Je ziet het, de gevolgen zijn ingrijpend. Je durft niet meer voor jezelf op te komen uit angst dat je weer een fout maakt. Dit maakt het veel moeilijker om je te ontwikkelen en te groeien, niet alleen in je werk maar ook in je dagelijks leven.

Toekomst

Beste mensen, bedenk nu eens dat problemen met taalvaardigheid in onze maatschappij steeds groter worden. Taal is aangeleerd, we hebben regels die voorschrijven hoe het hoort. Jammer voor al die mensen die hier moeite mee hebben. Buitenlanders die hier komen wonen en werken. Jongeren die steeds minder lezen en vaker straattaal hanteren. In de apps en sociale media die we gebruiken, zijn afkortingen en Engelse termen de norm.
De snelheid en hoeveelheid informatie die wij dagelijks moeten verwerken, zorgt er ook voor dat de taal in ontwikkeling is. Het is helaas niet voor iedereen weggelegd om hierin bij te blijven.

Kennis is macht

Laten we eens wat aardiger voor elkaar zijn en wat meer begrip tonen. Beoordeel mensen op hun kennis en niet op hun fouten. Het is belangrijk om samen het taboe van het leesprobleem of laaggeletterdheid te doorbreken. Mensen met een leesprobleem hebben andere kwaliteiten. Ze denken vaak op een andere manier. Ze zijn creatief in het zoeken naar oplossingen waardoor ze niet opvallen met hun probleem. Ze zijn vaak heel goed in wat ze doen!

Valkuil

Ik vind het leuk om mensen te informeren. Puzzelen met beeld en tekst. Documenten mooi, duidelijk en overzichtelijk maken, zodat ze makkelijker te lezen en te begrijpen zijn.
Ik heb van mijn valkuil mijn vak gemaakt. Juist omdat ik weet waar het probleem ligt, kan ik informatie helder vormgeven. De leesbaarheid vergroten in documenten. Advies geven over toegankelijke communicatie.

Heb je een idee, vraag of opmerking over dit artikel?