Dé doorpakker van Het Ontwerploket

Naam: Astrid Honcoop
Geboortejaar: 1981
Woonplaats: Zwijndrecht
Beroep: Eigenaar/Grafisch vormgever

Bedrijfsnaam: Het Ontwerploket
Hobby’s: koken voor vrienden
Sport: hardlopen en wielrennen
Vrijwilligerswerk: bestuur Wijkplatform Walburg

Op de havo won ze een ontwerpwedstrijd voor een muurschildering op een basisschool. De uitwerking op baksteen werd het paradepaardje aan het begin van haar creatieve carrière. Volkomen logisch dat de Kunstacademie volgde. Honderden ontwerpopdrachten verder geeft ze nu handen en voeten aan haar nieuwe bedrijf: Het Ontwerploket. 

Zelfstandig ondernemer is ze al langer dan tien jaar bij Honc Design, maar het werd tijd voor de volgende stap, doorpakken dus. Na de academie werkte Astrid als grafisch vormgever bij een uitgeverij voor kinder- en wetenschappelijke boeken. Daarna maakte ze allerlei ontwerpen voor promotieartikelen. Harstikke leuk maar van korte duur. Astrid pakte veel liever door met een eigen bedrijf.

Denken of doen?

“Doen! Ik heb eigenlijk in het begin helemaal niet nagedacht. Ik deed het gewoon. Dat is ook wat ik startende ondernemers meegeef: niet wachten tot je alle kennis als ondernemer hebt, maar gewoon beginnen met je vak. Wat ik wel vurig verkondig en natuurlijk is dat logisch omdat ik werk vanuit mijn passie, maar ik vind het ook echt zo: “zet je bedrijf meteen goed neer”. Laat zien wie je bent en voor wie je werkt. Daar helpt een goede visuele communicatie bij. Niet prutsen, maar direct professioneel voor de dag komen.”

Hoe ziet jouw ideale klant eruit?

“Nee echt? Moet ik kiezen? Dan graag een ondernemer die weet wat hij of zij wil. Een startende ondernemer, ZZP’ers of een bedrijf in het MKB, eigenlijk iedere doorpakkers die een professionele slag wil maken.

En waarbij ik tijdens een project, zoals het ontwikkelen van een huisstijl, de vrijheid krijg om mijn creativiteit te uiten. Daarbij wil ik natuurlijk ook graag kennis delen. Mensen die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van creatieve uitingen kunnen bij Het Ontwerploket terecht voor het volgen van workshops en trainingen.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?

“Gewoon in het dagelijks leven. Ik ben altijd bezig met beeld en vormgeving. De beste ideeën ontstaan buiten de deur. Ik doe aan wielrennen en hardlopen, sporten waarbij je ruimte in je hoofd krijgt voor nieuwe dingen. Dat gebeurt bij mij tegelijk. Ik schop met inspiratie mijn sportschoenen uit.”

Tijd voor de vrijdagmiddagborrel?

“Jazeker! Heel veel klanten geven op vrijdagmiddag nog een opdracht, maar ik ben dan wel echt aan het afronden. De drukker neemt vlak voor het weekend toch niets meer in productie. Daarom parkeer ik nieuwe ontwerpaanvragen en ga er met frisse blik op maandagmorgen mee aan de slag. Liever de tijd nemen en iets goeds neerzetten, dan haasten en…. tsja je raadt het al. Toch gaat creativiteit in het weekend ook gewoon door. Tijdens het hardlopen, tijdens uitjes met het gezin of inderdaad tijdens dat drankje met de voetjes omhoog!”