Regelneef in druk- en printwerk

Naam: Roy van den Houten
Geboortejaar: 1980
Woonplaats: Hellevoetsluis
Beroep: Intermediair print- en drukwerk + promotionele artikelen

Bedrijfsnaam: VivePrint
Hobby’s: formule 1, fotografie
Vrijwilligerswerk: diverse bestuursfuncties
Houdt van: familie, reizen, vrienden

De ICT in en games bouwen, dat was het idee. “Ik vond er tijdens de open dag van het Zadkine eigenlijk niks aan en nam vervolgens een kijkje aan de overkant, op het Grafisch Lyceum. Een grafische opleiding paste veel beter bij me en de keuze viel op de opleiding DTP. Het zat er al vroeg in, ik was altijd met stiften bezig. Ik heb in die tijd bewust gekozen voor wat ik leuk vind en niet voor het geld.”

“Dat was dus nodig om mijn talent te bespreken. Mijn decaan adviseerde me om naar het Grafisch Lyceum te gaan. Ik moest een streng toelatingsexamen doen en werd direct aangenomen. Na de opleiding in 1990 rolde ik het vak van grafisch vormgever in. Mijn decaan had gelijk.”

Beroep of passie?

“Passie! Het mooiste van het vak is als je ontwerp werkelijkheid wordt. Een vrachtwagen voorbij zien rijden met ‘mijn’ logo erop geeft een kick. Het vak is wel aan het veranderen, je hebt niet meer overal een vormgever voor nodig. Toch ben ik ervan overtuigd dat als je kwaliteit wil, dat je een creatieve professional in de arm moet nemen. Gelukkig zijn er nog een heleboel klanten die dat ook vinden. Vaak zijn dat mensen die zelf ook kwaliteit willen leveren.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn werkdag begint de avond ervoor, dan maak ik een to-do lijstje. Het streven is om alles de volgende werkdag af te krijgen, maar vaak komt er iets tussendoor. Ik ben niet anders gewend. Laatst belde er een klant in het weekend omdat hun advertentie op maandag bij de drukker moest liggen. Of soms sta ik bij zonsopgang op een bouwplaats voor de belettering van een bedrijfswagen. Ik hou ervan, het maakt het werk leuk en afwisselend.”

Hoe zie je de samenwerking binnen Het Ontwerploket

“Astrid en ik hadden al een collegiale samenwerking. Ze is op het idee gekomen om het team met professionals uit te breiden. Perfect initiatief, hartstikke leuk. Samen kunnen we kennis delen, elkaar aanvullen en grotere opdrachten aannemen, dus eigenlijk de klant een compleet pakket bieden. Het leuke van het Ontwerploket is dat klanten er informatie komen halen. Kennisdelen ligt ten grondslag aan opdrachten. We zijn er voor ZZP’ers die aan de weg willen timmeren en we helpen MKB bedrijven. Ook startende ondernemers die de markt nog moeten betreden zitten goed bij ons. Iedereen wordt geholpen door professionals die het kunstje al zo’n 100 jaar – iedereen bij elkaar opgeteld – met succes doen.”

Aan welke opdracht heb je de leukste herinneringen?

Oei, het blijft lang stil. “Ik kom toch weer terug op het ontwikkelen van een nieuw logo en een huisstijl. Ik haal er de meeste eer uit. Mijn stijl is te omschrijven als grafisch met strakke vormen, bijna minimalistisch. In mijn logo’s zit een dubbele laag, er is meer te zien dan alleen een beeldmerk. Het mooiste compliment kreeg ik van een bedrijf uit Ridderkerk voor wie ik 17 jaar geleden het logo heb gemaakt. De oude eerste schets hebben ze in hun kantoor hangen. Als mijn decaan het eens wist!”