De noodzaak van leesvaardigheid voor het schrijven

De noodzaak van leesvaarigheid voor het schrijven! 

Wist je dat lezen en schrijven onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden? Je leert lezen en vervolgens ook schrijven. En omdat je leert schrijven, ga je een betere leesvaardigheid ontwikkelen. Om dit allebei goed te kunnen, is het wel noodzakelijk om het vaak te blijven doen. Maar doen we dat eigenlijk wel? Door de digitalisering zijn we steeds meer gewend om via de computer, tablet of telefoon te communiceren. Gemakkelijk en snel wat zinnen tikken op een schermpje en vluchtig met elkaar communiceren. Een pen komt er niet meer aan te pas. Maar is dat wel slim?

Wist je dat lezen en schrijven onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden? Het leren schrijven dient echter meer doelen. Je schrijft ook om te lezen. En je leest om je de taal eigen te maken en taalvaardig te worden.

Het taalniveau gaat hard achteruit

Het is een feit dat het onderwijs in Nederland steeds minder scoort op taalgebied, ondanks dat er veel aandacht wordt gegeven aan leesvaardigheid. Kinderen kunnen steeds minder goed schrijven. Op school wordt er (te) veel met de tablet gewerkt, waardoor er niet genoeg aandacht aan de oude schrijftechniek wordt besteed. Het leren schrijven dient echter meer doelen. Je schrijft ook om te lezen. En je leest om je de taal eigen te maken en taalvaardig te worden.

Door vaak gebruik te maken van de computer of telefoon, wordt het schrijven ook voor volwassenen moeilijker. De handeling ‘schrijven met een pen’ komt steeds minder voor. Door alleen maar teksten op een toetsenbord te tikken, verleer je het schrijven. Je vingers raken de schrijftechniek en vaardigheid kwijt, je handschrift wordt slechter te lezen en je gaat meer fouten maken.

Waarom schrijven zo belangrijk is

Tekst onthoud je gemakkelijker als je zelf schrijft. Door erover na te denken en zelf woorden en zinnen op papier te zetten, blijft het beter hangen in je geheugen. Als je de tijd neemt om rustig na te denken, wordt een tekst inhoudelijk beter en maak je minder fouten.
Voor handgeschreven aantekeningen moet je goed kunnen luisteren en de aangeboden informatie op een korte en bondige manier samenvatten. Het is gemakkelijker om iets in je eigen woorden te schrijven. Om te kunnen schrijven, moeten beide hersenhelften samenwerken. Terwijl je schrijft, ontstaan er in je brein allerlei verbindingen. Daardoor krijgen teksten die met de hand zijn geschreven meer samenhang.
Dit hele proces zet je brein aan het werk. Daarom werken spiekbriefjes zo goed, alleen al het maken ervan zorgt ervoor dat je al die informatie beter onthoudt. En waarschijnlijk ben je creatiever bij het opstellen van een handgeschreven tekst, dan bij een tekst die je met de computer hebt gemaakt.

Een leuke manier van omgaan met letters woorden en tekens

Met letters, woorden, tekens en taal kan je zoveel meer dan alleen schrijven. Ik wil graag op een creatieve manier een positieve twist geven om het leesvaardigheid te vergroten. Want door creatief bezig te zijn met tekst en taal stimuleer je de hersenen op een andere manier. Het leert je om de boodschap beter te begrijpen, informatie te delen, emoties te verwerken of juist tot rust komen.

  • Met workshops en trainingen maken we bedrijven bewust van een communicatieprobleem.
  • We geven advies aan bedrijven en instellingen die meer willen weten over begrijpelijke communicatie op de werkvloer.
  • Aan jongeren geven we lessen waarbij letters en woorden het leesplezier stimuleren.
  • Creativiteit zorgt voor vertrouwen zodat je op een andere manier leert communiceren.

Wil je meer weten over het aanbod? Neem dan een kijkje bij onze workshops!

Astrid Honcoop heeft een boek over dit onderwerp geschreven: “Ik baal van taal”.  Via deze weg laats ze werknemer zien hoe belangrijk het is dat informatie op een juiste manier worden vormgegeven.  Met handige tips kan je zelf eenvoudig informatie fijner leesbaar maken, waardoor fouten en misvattingen kunnen worden voorkomen.