Papierformaten

Papiermaatje meer!

Over papiersoorten hebben we het al gehad. Je kunt er over lezen in ons blog Papier hier. Nu gaan we je bijpraten over papierformaten. Als je je wilt onderscheiden met visuele communicatie dan is het goed te weten dat er verschillende (for)maten bestaan.

Standaard: A formaten
Het A4’tje ken je, het gaat dagelijks door je handen. Het is namelijk hét papierformaat voor briefpapier. De serie A formaten telt tien standaard papiermaten. Deze variëren van het A0 met een oppervlakte van 1m² tot het A10 formaat, met een afmeting van slechts 26 x 37 mm.

De basis van A-papier is A0. Als je een A0-papier doormidden scheurt, dan krijg je een A1-formaat. Scheur je die weer doormidden dan krijg je een A2 en scheur je die doormidden dan krijg je een A3-formaat. Enfin… ga zo maar door tot A10. Bij A0 kun je denken aan een sandwichbord en bij A10 aan stickertjes op een rol.

Om te onthouden

A0 heeft de oppervlakte van 1m2.
De 4 van A4 duidt op vier keer een gehalveerd vel A0 papier.
De 7 van A7 duidt op zeven keer een gehalveerd vel A0 formaat
A3 is groter en A5 is kleiner dan A4.
De A ….. ehhh dat weten we eigenlijk niet (je zou de A van afmeting verwachten, maar de norm is Europees en Japans dus een Nederlandse term is niet erg waarschijnlijk)

Tot zover de standaard formaten. Afhankelijk van wat je precies wil communiceren of uitstralen met drukwerk kun je ook kiezen voor afwijkende formaten, belangrijk als je je wilt onderscheiden. Je kunt het formaat laten aansluiten bij de stijl van communiceren en het ontwerp weer aanpassen aan het onderscheidende formaat. Mogelijkheden genoeg!

Langwerpig: DIN formaten
Langwerpig formaat wordt vaak aangeduid met DIN. Veel gebruikt voor een staande flyer, folder of menukaart, een ansichtkaart, of een “with compliments-kaart.” Zowel liggend als staand is dan natuurlijk mogelijk.
Standaard het formaat 98 x 210 mm.

Vierkant: Carré formaten
Heb je wel eens aan een vierkante afmeting gedacht voor je visuele communicatie. Vierkant wordt ook wel Carré genoemd. Het Carré formaat komt oorspronkelijk uit de VS.

Vaak gebruikt voor communicatie items met een wat luxere uitstraling. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook met dit formaat onderscheid je je van de rest. Je kan je folder of flyer ook prima opmaken in vierkant. Denk ook eens aan een mooie productbrochure of catalogus.

Carré S afmetingen: 98 x 98 mm
Carré card afmetingen: 135 x 135 mm
Carré M afmetingen: 148 x 148 mm
Carré L afmetingen: 210 x 210 mm

Stansmodellen
Als je echt wilt uitpakken, denk dan eens aan een ontwerp op maat waarbij er geen rechte vormen worden gebruikt. Hiervoor wordt een stansmestekening op maat gemaakt en kun je met bochten en uitgespaarde figuren gaan werken. Erg leuk, uniek en onderscheidend, maar ook kostbaar.

Natuurlijk zijn er ook standaardmodellen van stansmestekeningen beschikbaar, dus het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. Denk aan bijvoorbeeld verpakkingen en mappen.

Folio en Quarto
En dan maken we even een uitstapje naar de boekdrukker. Niet alledaags, maar wel leuk om te weten. Folio is een papierformaat van gedrukte boeken en documenten. De boekdrukker drukt vier pagina’s op één vel, dat vervolgens in het midden gevouwen wordt; het gevouwen vel met twee bladen wordt een katern van vier bladzijden. En bij Quarto drukt hij acht pagina’s op één vel, dat daarna tweemaal op de helft gevouwen wordt. Eén gevouwen vel wordt dan een katern van acht bladzijden. De boekbinder voegt de verschillende katernen samen tot een boekblok dat hij kan innaaien of binden.

Zoveel ideeën, zoveel mogelijkheden
Vraag eens naar de mogelijkheden bij je drukwerkleverancier, of bij ons natuurlijk. We kunnen nog veel meer mogelijkheden bespreken en natuurlijk advies geven over welk formaat en welk ontwerp het beste aansluit bij jouw visuele communicatie. Bij Het Ontwerploket heb je te maken met een adviseur en ontwerper inéén en kunnen we als je hulp nodig hebt samen aan het eindproduct werken.

Het Ontwerploket is dé plek waar je terecht kunt met creatieve vraagstukken. Samen doorpakken is leuker, slimmer, sneller en uiteindelijk goedkoper.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *