Pixels versus Vector
Wat gebruik je waarvoor?
Pixels.. oké oké, daar kunnen we ons iets bij voorstellen maar wat als je de vraag krijgt om een vectorbestand aan te leveren? Pixelbestanden en vectorbestanden, we zetten de verschillen op een rij.
Pixelbestanden
Pixelbestanden zijn foto’s of afbeeldingen opgebouwd uit minuscule beeldpuntjes. Een pixelbestand kun je niet vergroten zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat. Een puntje wordt dan als het ware opgeblazen, uit elkaar getrokken. Je ziet het wel eens bij afbeeldingen die heel korrelig of blokkerig worden. Een afbeelding heeft namelijk een bepaalde minimumgrens nodig om vergroot te kunnen worden.
Pixelbestanden voor drukwerk
Wil je afbeeldingen gebruiken voor drukwerk, dan moeten de bestanden een resolutie van 300 DPI bevatten.
DPI?
Ja sorry, nog meer technisch geneuzel voor het beste resultaat. Dots per inch betekent puntjes per inch. Voor drukwerk moet het bestand uit 300 DPI bestaan.
Voorbeelden pixelbestanden
- JPG (JPEG) – drukwerk mits groot genoeg
- TIFF – drukwerk mits groot genoeg
- GIF – heel kleine bestanden die weinig ruimte innemen. De bestanden worden gebruikt om websites snel te laden of beelden te laten bewegen.
- PNG bestanden – voor transparante achtergrond op internet. PNG-bestanden hebben een betere kwaliteit dan GIF-bestanden.
Voorbeelden vectorbestanden
Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm. Denk aan logo’s, illustraties en iconen. Vectorbestanden kun je eindeloos vergroten en verkleinen zonder verlies van kwaliteit.
- EPS (Encapsulated PostScript, snel vergeten) of AI (Adobe Indesign) bestanden – druktechnische bestanden en alleen te openen door gebruikers met grafische programma’s. Deze bestandsformaten leveren de beste kwaliteit voor drukwerk.
En dan de welbekende standaard
- PDF-bestanden – dit zijn zogeheten platform-onafhankelijke bestanden. In een PDF kan zowel een vector- als een pixel-bestand zitten.
Kortom
Even checken voor het versturen naar de ontwerper:
Drukwerk logo’s -> EPS, AI of PDF
Drukwerk afbeeldingen en foto’s -> JPG (hoe hoger DPI, hoe beter)
Digitaal logo’s en afbeeldingen -> JPG, EPS, AI, PDF of PNG
Digitaal fotografie -> JPG (kan volstaan met 150DPI)
Is jouw logo of afbeelding een JPG-bestand en zou je deze willen gebruiken op bijvoorbeeld een groot spandoek. Wij kunnen het voor je omzetten naar een hogere resolutie waardoor vergoten mogelijk is!