Soorten papier

Papier hier!

We maken een uitstapje naar de Efteling. Naar misschien wel het meest attractieve onderdeel van de Efteling omdat hij bij ieder kind een onwisbare indruk maakt: Holle bolle Gijs met zijn ‘Papier hier’. Het gebruik van papier in communicatie stijgt weer in populariteit. Veel mensen denken dat online het heeft gewonnen van offline maar dat is absoluut niet zo. Papier biedt veel meer mogelijkheden om je te onderscheiden. Voor een korte periode was “online” het hélemaal, maar steeds meer ondernemers en marketeers beseffen dat papier veel langer blijft hangen dan beelden en berichten op social media. Om je te onderscheiden is papier een perfect medium.

Onderscheiden in communicatie
Oké, bedrukt briefpapier en enveloppen worden minder gebruikt omdat pdf en e-mail het winnen van de kosten en snelheid. En terecht, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je digitale briefpapier ook een strakke uitstraling heeft. Laat ook je digitale communicatie uitingen door een vormgever nakijken of maken! Een professionele uitstraling is van levensbelang, maar dat is niet waar het hier over gaat. Daarvoor kun je beter ons blog grafisch ontwerpen is een vak lezen. Met drukwerk zijn er veel meer mogelijkheden om op te vallen. Het soort papier, de afwerking, het formaat de vouw.

Gestreken (coated) papier
Gestreken papier of MC papier herken je aan een gladde afwerking. MC is de afkorting van machine coated. Gestreken papier is voorzien van een coating of strijklaag en heeft een gesloten oppervlakte. Hierdoor is het papier beter te bedrukken en krijg je een hoge kleurkracht. Let op! Coated kan zowel een matte als een glanzende uitstraling hebben, iets om over na te denken bij het bestellen van drukwerk.

Kenmerken:

Ongestreken (uncoated) papier
Ongestreken papier wordt ook wel uncoated papier genoemd en is wat ruwer en kan zichtbaar en voelbaar structuur hebben. De open structuur zorgt ervoor dat de inkt meer het papier in trekt, waardoor foto’s wat minder scherp worden weergegeven.

Kenmerken:

  • lage kleurkracht
  • voelt ruw aan
  • goed te beschrijven
  • leest prettig

Uncoated papier wordt gebruikt voor drukwerk zoals briefpapier, enveloppen en schrijfblokken.

Exclusief papier
De keuze voor exclusief papier zorgt voor een bijzonder verrassend effect! Bijvoorbeeld parelmoer, gekleurd papier of papier met een werkje. Houd er rekening mee dat bedrukken op exclusief papier een andere uitwerking op het ontwerp heeft. Bijvoorbeeld: kleur op gekleurd papier drukken heeft een ander effect dan kleur op wit papier. Bij het bepalen van de kleur komt heel wat kijken, welke kleurcode moet je gebruiken en waarvoor?

Er valt dus iets te kiezen! Ons advies is om bij het opmaken van het bestand al rekening te houden met de papiersoort waar je het ontwerp op laat drukken. Oef, dat is een lastig punt misschien. Heb je deze kennis zelf niet, dan kan de drukker je er bij helpen, maar wij ook natuurlijk! Je ontvangt inspiratie, advies en handige tips om van jouw drukwerk een succes te maken, met als doel: onderscheiden. Net als Holle Bolle Gijs, papier hier!

We helpen je graag verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *