Astrid Honcoop

Het gezicht van Het Ontwerploket

Hoi, ik ben Astrid Honcoop, de initiatiefnemer van Het Ontwerploket. Na 14 jaar ervaring als zelfstandig ontwerper was de tijd rijp om door te pakken. Ik wil me meer richten op een onderwerp dat dichtbij mij staat omdat ik er persoonlijk ervaring mee heb. Ik vind het namelijk lastig om teksten te lezen en goed te doorgronden. Zeker als het lange en saaie teksten zijn vol afkortingen, jargon en abstracte begrippen. Door mijn ervaring met vormgeving weet ik dat dit anders en veel beter kan.

Leesprobleem

In Nederland heeft 1 op de 6 mensen moeite met lezen en schrijven. Zij hebben daar in het dagelijks leven veel last van. Ik ben dan ook zeker niet de enige met dit probleem. Probleemlezers stuiten in hun omgeving op onbegrip, vooroordelen en irritatie. Zij voelen zich afgewezen en schamen zich om hulp te vragen. Ik heb er mijn missie van gemaakt om hen te helpen met de kennis die ik heb opgebouwd. Het is mijn bedoeling dat iedereen mee kan doen in de maatschappij.

Ik werk dan ook graag voor opdrachtgevers die hun communicatie willen verbeteren. Want ook binnen organisaties levert onbegrijpelijke informatie problemen op. De kans op fouten of veiligheidsrisico’s is immers groot als een bericht of instructie niet goed wordt begrepen.

Over dit onderwerp heb ik een boek geschreven. “Ik baal van taal” gaat over de leesbaarheid van teksten en de gevolgen die daardoor ontstaan op de werkvloer.

Aangesloten als Lid Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid

Lid Experpanel Gebruikers CentraalHet Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid is een onderdeel van Gebruiker Centraal. Gebruiker Centraal is een community voor professionals die bezig zijn met de online dienstverlening van de overheid.